Καθίσματα αυτοκινήτου: 6 Επαγγελματικά Μυστικά για καθαριότητα.
Καθίσματα αυτοκινήτου: 6 Επαγγελματικά Μυστικά για καθαριότητα.

Καθίσματα αυτοκινήτου: 6 Επαγγελματικά Μυστικά για καθαριότητα.

20 Ιουνίου 2024

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς τα καθίσματα των αυτοκινήτων στα showrooms δείχνουν πάντα τόσο καθαρά και λαμπερά; Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή και τακτική φροντίδα. Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, μπορείτε κι εσείς να διατηρήσετε τα καθίσματα του αυτοκινήτου σας σε άριστη κατάσταση. Ας δούμε αναλυτικά τι χρειάζεται να κάνετε.

Γιατί ο καθαρισμός των καθισμάτων αυτοκινήτου είναι σημαντικός;

Τα καθαρά καθίσματα δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά και υγιεινής. Σκεφτείτε πόσες ώρες περνάτε καθισμένοι στο αυτοκίνητό σας καθημερινά.

Τα καθίσματα συσσωρεύουν σκόνη, βρωμιά, ακάρεα και βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή ερεθισμούς στο δέρμα. Ειδικά αν έχετε παιδιά ή κατοικίδια, τα καθίσματα λερώνονται πολύ πιο εύκολα. Επίσης, οι λεκέδες και οι μυρωδιές που παραμένουν για καιρό, εισχωρούν βαθιά στο ύφασμα και είναι πιο δύσκολο να φύγουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα καθίσματα τακτικά.

Προετοιμασία: Τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, μαζέψτε όλα τα απαραίτητα υλικά:

 • Ηλεκτρική σκούπα με εξαρτήματα για καθίσματα
 • Βούρτσα καθαρισμού ταπετσαρίας
 • Καθαριστικό υφασμάτων ή δέρματος (ανάλογα με τον τύπο των καθισμάτων σας)
 • Μικροϊνες πανιά
 • Σφουγγάρι
 • Ένα κουβά με ζεστό νερό

Μόλις έχετε όλα τα υλικά στη διάθεσή σας, βγάλτε από το αυτοκίνητο τυχόν αντικείμενα όπως παιχνίδια, χαρτιά ή σκουπίδια.

Αντιμετωπίστε τους λεκέδες

Σκουπίστε και ξεσκονίστε σχολαστικά

Ξεκινήστε σκουπίζοντας σχολαστικά όλη την επιφάνεια των καθισμάτων με την ηλεκτρική σκούπα. Μην ξεχάσετε τις ραφές, τις γωνίες και τα κρυφά σημεία όπου συσσωρεύεται η σκόνη. Χρησιμοποιήστε τη βούρτσα καθαρισμού για να “σηκώσετε” τυχόν τρίχες ή χνούδια που έχουν κολλήσει στο ύφασμα.

Το σκούπισμα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα του καθαρισμού. Αφαιρεί τη χαλαρή βρωμιά πριν αρχίσετε να καθαρίζετε με υγρά.

Αντιμετωπίστε τους λεκέδες

Οι λεκέδες είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί των καθισμάτων. Αν έχετε υφασμάτινα καθίσματα, ψεκάστε κατευθείαν επάνω στον λεκέ ένα ειδικό καθαριστικό υφασμάτων. Για επίμονους λεκέδες μπορείτε να φτιάξετε και ένα φυσικό διάλυμα με νερό και ξύδι. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και μετά τρίψτε απαλά με ένα καθαρό πανί ή σφουγγάρι.

Αν έχετε δερμάτινα καθίσματα, χρησιμοποιήστε ειδικά καθαριστικά και κρέμες δέρματος. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε πολύ νερό ή σκληρά απορρυπαντικά στο δέρμα γιατί μπορεί να το καταστρέψουν. Καθαρίστε τυχόν λεκέδες με ένα ελαφρά υγρό πανί.

Βαθύς καθαρισμός με σαμπουάν

Για έναν σε βάθος καθαρισμό, τα καθίσματα χρειάζονται σαμπουάν. Ανακατέψτε σε έναν κουβά ζεστό νερό και την κατάλληλη ποσότητα καθαριστικού για καθίσματα. Βουτήξτε μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι και αρχίστε να καθαρίζετε τμηματικά μικρές περιοχές. Μην μουλιάζετε τα καθίσματα, απλά σκουπίστε τα με το αφρώδες διάλυμα.

Ο βαθύς καθαρισμός με σαμπουάν πρέπει να γίνεται περίπου μία φορά τον μήνα ή όταν τα καθίσματα είναι ιδιαίτερα βρώμικα.

Μόλις τελειώσετε τον καθαρισμό, στεγνώστε τα καθίσματα σκουπίζοντας με στεγνές, καθαρές πετσέτες. Αφήστε ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα για να φύγει η υγρασία.

Η διατήρηση των καθισμάτων του αυτοκινήτου καθαρών και περιποιημένων είναι πολύ σημαντική τόσο για την υγιεινή όσο και για την αισθητική. Ακολουθώντας τα παραπάνω απλά βήματα και μυστικά, μπορείτε εύκολα να φροντίζετε τα καθίσματα σας και να απολαμβάνετε ένα καθαρό και άνετο περιβάλλον στο αυτοκίνητό σας. Θυμηθείτε, λίγος χρόνος και προσπάθεια σε τακτική βάση, γλυτώνει πολύ κόπο και χρήματα στο μέλλον.

“Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά”, λένε. Και ισχύει και για τα αυτοκίνητα! Φροντίστε τα καθίσματα σας σαν να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Ελπίζουμε αυτός ο μικρός οδηγός να σας έδωσε χρήσιμες συμβουλές και να σας ενέπνευσε να διατηρήσετε τα καθίσματα του αυτοκινήτου σας καθαρά και σαν καινούρια.

Συμβουλές για να διατηρήσετε τα καθίσματα καθαρά

 • Καλύψτε τα καθίσματα με ειδικά καλύμματα, ειδικά αν έχετε παιδιά ή κατοικίδια.
 • Αφαιρέστε γρήγορα τυχόν λεκέδες πριν προλάβουν να στεγνώσουν και να εισχωρήσουν στο ύφασμα.
 • Χρησιμοποιήστε αποσμητικά χώρου για να απορροφούν τις μυρωδιές. Η μαγειρική σόδα επίσης κάνει θαύματα.
 • Αερίζετε συχνά το αυτοκίνητο ανοίγοντας παράθυρα και πόρτες.
 • Απαγορεύστε το κάπνισμα ή το φαγητό μέσα στο αυτοκίνητο.

Με μερικές απλές προφυλάξεις μπορείτε να διατηρήσετε τα καθίσματα καθαρά και σαν καινούρια για περισσότερο καιρό.

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω τα καθίσματα του αυτοκινήτου μου;

Ιδανικά, τα καθίσματα πρέπει να σκουπίζονται κάθε 1-2 εβδομάδες και να καθαρίζονται σε βάθος με σαμπουάν περίπου μια φορά τον μήνα.

Τι μπορώ να κάνω για να μην μυρίζουν άσχημα τα καθίσματα;

Να αερίζετε συχνά το αυτοκίνητο, να χρησιμοποιείτε αποσμητικά χώρου και να πασπαλίζετε τα καθίσματα με μαγειρική σόδα όταν έχουν έντονη μυρωδιά. Επίσης, αποφύγετε να τρώτε ή να καπνίζετε μέσα στο αυτοκίνητο.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τρίχες κατοικιδίων από τα καθίσματα;

Χρησιμοποιήστε μια ειδική βούρτσα ή ένα ρολό καθαρισμού (lint roller) για να απομακρύνετε εύκολα τις τρίχες. Το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα επίσης βοηθάει.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Μοιράσου το άρθρο

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Επιλέξτε σήμερα το νέο σας αυτοκίνητο από μια μεγάλη γκάμα ετοιμοπαράδοτων οχημάτων μέσω των συνεργατών μας από Ιταλία όπου αναλαμβάνουμε υπεύθυνα τη διαδικασία εξεύρεσης του αυτοκινήτου που ταιριάζει στα δικά σας δεδομένα.

© Copyright www.auto-market.gr| All Rights Reserved  | Κατασκευή Ιστοσελίδων & Φιλοξενία Ιστοσελίδων απο την