Παιδικά Καθίσματα Αυτοκινήτου - Ασφαλής Μεταφορά Παιδιών
Παιδικά Καθίσματα Αυτοκινήτου - Ασφαλής Μεταφορά Παιδιών

Παιδικά Καθίσματα Αυτοκινήτου – Ασφαλής Μεταφορά Παιδιών

25 Απριλίου 2024

Αν είστε γονιός ή πρόκειται να γίνετε σύντομα, σίγουρα έχετε αναρωτηθεί για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα για την ασφαλή μεταφορά των μικρών επιβατών, αλλά συχνά φαντάζει μια συγκεχυμένη και πολύπλοκη υπόθεση. Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο; Πώς το τοποθετούμε σωστά; Τι λέει η νομοθεσία;

Μείνετε μαζί μας καθώς αποκωδικοποιούμε τον κόσμο των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου και σας παρέχουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό. Θα μάθετε τα πάντα – από τους διαφορετικούς τύπους και τις ηλικιακές κατηγορίες μέχρι τις βέλτιστες πρακτικές εγκατάστασης. Έτσι θα είστε πλήρως ενημερωμένοι για να προστατεύσετε με ασφάλεια τους μικρούς αγαπημένους σας.

Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά καθίσματα;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά – γιατί είναι τόσο κρίσιμα τα παιδικά καθίσματα για τη μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητο; Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών. Ωστόσο, τα παιδικά καθίσματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου έως και 70% για βρέφη και 54-80% για παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Επιπλέον, τα παιδιά έχουν ένα σχετικά μεγάλο και βαρύ κεφάλι σε σχέση με το σώμα τους. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, το κεφάλι τους μετακινείται απότομα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης. Τα παιδικά καθίσματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να περιορίζουν αυτές τις επικίνδυνες κινήσεις.

Τι λέει ο νόμος

Στην Ελλάδα, η χρήση παιδικών καθισμάτων είναι υποχρεωτική βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα:

 • Για παιδιά μέχρι 1,35μ ύψους απαιτείται εγκεκριμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου.
 • Για παιδιά ύψους από 1,35μ έως 1,50μ μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παιδικό κάθισμα ή η ζώνη ασφαλείας.
 • Πάνω από 1,50μ επιτρέπεται η χρήση μόνο της ζώνης ασφαλείας.

Η μη χρήση παιδικού καθίσματος όταν απαιτείται επισύρει πρόστιμο 350 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών. Ωστόσο, τα παιδικά καθίσματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου έως και 70% για βρέφη και 54-80% για παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Ποια είναι τα είδη παιδικών καθισμάτων;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού. Ας τους εξετάσουμε:

 • Καθίσματα  (0-10 κιλά): Είναι σχεδιασμένα για βρέφη και τοποθετούνται αντίθετα από την κατεύθυνση της κίνησης. Προσφέρουν την καλύτερη προστασία για το λαιμό και το κεφάλι σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης.
 • Καθίσματα  με ανάκλιση (0-18κ): Παρόμοια με τα προηγούμενα, αλλά με δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας ανάκλισης καθώς μεγαλώνει το παιδί. Χρησιμοποιούνται αντίθετα με την κατεύθυνση κίνησης μέχρι τουλάχιστον τα 15 μήνες.
 • Καθίσματα με σύστημα Isofix (9-18κ): Προσαρμόζονται στο αμάξωμα του αυτοκινήτου με ειδικές υποδοχές (Isofix) για μέγιστη ασφάλεια. Τοποθετούνται όπως η φορά κίνησης.
 • Αλουμινένια καθίσματα (15-36κ): Για μεγαλύτερα παιδιά από 3 ετών και ύψους 1-1,5μ περίπου. Διαθέτουν ψηλά παρασφηνοειδή πλαϊνά για προστασία κεφαλής/λαιμού.
 • Προσθήκες καθίσματος (22-36κ): Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου για καλύτερη εφαρμογή.
Διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου σε μια σειρά

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα

Με τόσες επιλογές στην αγορά, η επιλογή του ιδανικού παιδικού καθίσματος μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 1. Βάρος και ύψος: Το σημαντικότερο κριτήριο είναι το βάρος και το ύψος του παιδιού σας. Διαβάστε προσεκτικά τις προδιαγραφές του καθίσματος και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στις ανάγκες της ηλικίας του. Μην βιαστείτε να περάσετε σε μεγαλύτερο κάθισμα πολύ νωρίς.
 2. Είδος αυτοκινήτου: Το μέγεθος και το στυλ του οχήματός σας επηρεάζει την επιλογή καθίσματος. Για παράδειγμα, σε μικρά αυτοκίνητα τα περιστρεφόμενα καθίσματα μπορεί να μην χωράνε άνετα. Μετρήστε τον χώρο στο πίσω κάθισμα.
 3. Συμβατότητα με Isofix: Τα συστήματα Isofix παρέχουν ασφαλέστερη εγκατάσταση συγκρατώντας απευθείας το κάθισμα στο αμάξωμα. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει υποδοχές Isofix, επιλέξτε ένα συμβατό κάθισμα.
 4. Εύκολη εγκατάσταση: Δοκιμάστε πώς εφαρμόζει και πόσο άνετα τοποθετείται το κάθισμα στο αυτοκίνητό σας πριν την αγορά. Θα το μετακινείτε συχνά, οπότε πρέπει να είναι λειτουργικό.
 5. Ασφάλεια και πιστοποιήσεις: Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα συμμορφώνεται με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας ECE R44/04 και φέρει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.
 6. Αξεσουάρ: Σκεφτείτε αν θέλετε πρόσθετα όπως βάση, κουκούλα για τον ήλιο, αφρώδη παρωτίδες για καλύτερη εφαρμογή κ.α.

Το καλύτερο παιδικό κάθισμα είναι αυτό που χρησιμοποιείται σωστά και συνεπώς. Ακόμη και μια σύντομη διαδρομή μπορεί να είναι επικίνδυνη χωρίς τη χρήση του.

Προτεινόμενες ηλικίες χρήσης

Σημειώστε ότι οι παρακάτω ηλικίες είναι μόνο ενδεικτικές – καθοριστικός παράγοντας πρέπει να είναι πάντα το συγκεκριμένο βάρος και ύψος του κάθε παιδιού.

 

Παιδικό κάθισμα τύπου έδρας (αντίθετα κίνηση): 0-15 μηνών Παιδικό κάθισμα με ανάκλιση (αντίθετα κίνηση): 0-4 ετών.


Παιδικό κάθισμα με σύστημα Isofix (προς κίνηση): 9 μηνών – 4 ετών Αλουμινένιο παιδικό κάθισμα (προς κίνηση): 4-12 ετών Προσθήκη καθίσματος: 6-12 ετών.

 

Σωστή εγκατάσταση και χρήση:

Ακόμα και το ακριβότερο παιδικό κάθισμα δεν μπορεί να προσφέρει προστασία αν δεν είναι σωστά εγκατεστημένο και χρησιμοποιημένο. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή κατά την τοποθέτηση στο όχημα.

Μερικές γενικές συμβουλές:

 • Στερεώστε το κάθισμα καλά με τις ζώνες ασφαλείας ή το Isofix, χωρίς να παραμένει χαλαρό.
 • Ρυθμίστε σωστά την ανάκλιση όταν το παιδί είναι μέσα.
 • Οι ζώνες πρέπει να εφαρμόζουν άνετα αλλά σφιχτά στο σώμα του παιδιού.
 • Μην αφήνετε ποτέ το παιδί χωρίς επίβλεψη στο κάθισμα.
 • Αντικαθιστάτε το κάθισμα μετά από σοβαρή σύγκρουση.

Τέλος, θυμηθείτε ότι το καλύτερο παιδικό κάθισμα είναι αυτό που χρησιμοποιείται σωστά και συνεπώς. Ακόμη και μια σύντομη διαδρομή μπορεί να είναι επικίνδυνη χωρίς τη χρήση του.

Η σωστή επιλογή και χρήση παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι κρίσιμη για την ασφάλεια του παιδιού σας. Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως το βάρος, το ύψος, τον τύπο οχήματος και ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης προσεκτικά.

Παρότι οι επιλογές φαίνονται πολλές, κρατήστε το απλό – ένα κατάλληλο για την ηλικία, πιστοποιημένο και σωστά τοποθετημένο κάθισμα είναι αρκετό για να διασφαλίσετε ένα ασφαλές οικογενειακό ταξίδι. Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες.

Η προστασία των μικρών επιβατών είναι πρωταρχικής σημασίας. Ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές για τα παιδικά καθίσματα, εξασφαλίζετε όχι μόνο την ασφάλειά τους αλλά και την ηρεμία σας σαν γονείς.

Στην Auto-Market, έχουμε αφιερώσει τη δουλειά μας στο να βρίσκουμε και να προσφέρουμε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που όχι μόνο είναι σε εξαιρετική κατάσταση αλλά προσφέρουν και εξαιρετική οικονομία καυσίμου και ασφαλεία. Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί μας εξασφαλίζουν ότι κάθε αυτοκίνητο που φτάνει στην πλατφόρμα μας πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και απόδοσης.

Γονιός που δένει το παιδί του σε ένα παιδικό κάθισμα στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή κατά την τοποθέτηση στο όχημα. Στερεώστε το κάθισμα καλά με τις ζώνες ασφαλείας ή το Isofix, χωρίς να παραμένει χαλαρό. Οι ζώνες πρέπει να εφαρμόζουν άνετα αλλά σφιχτά στο σώμα του παιδιού.

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις

Τι γίνεται αν το παιδί μου φτάσει το μέγιστο όριο βάρους πριν την προβλεπόμενη ηλικία;

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναβαθμίσετε σε μεγαλύτερο παιδικό κάθισμα που να ταιριάζει με το τρέχον βάρος του παιδιού σας. Το βάρος είναι πιο κρίσιμο κριτήριο από την ηλικία, καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Μην περιμένετε να φτάσει η “τυπική” ηλικία αν έχει ήδη ξεπεράσει το όριο βάρους για το τρέχον κάθισμα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω παιδικό κάθισμα σε ταξί/λεωφορείο;

Η χρήση παιδικού καθίσματος σε ταξί ή λεωφορείο δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας συνιστάται ιδιαίτερα να έχετε πάντα μαζί σας ένα φορητό παιδικό κάθισμα κατά τις εκτός σπιτιού μετακινήσεις. Πολλά ελαφριά και συμπαγή μοντέλα είναι διαθέσιμα για αυτό το σκοπό.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα παλαιότερο μεταχειρισμένο κάθισμα;

Δεν συνιστάται η χρήση πολύ παλαιών, μεταχειρισμένων καθισμάτων άγνωστης προέλευσης και ιστορικού. Τα υλικά και οι μηχανισμοί ασφάλισης μπορεί να έχουν υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια. Επίσης, ενδέχεται να μην συμμορφώνονται με τα πιο πρόσφατα πρότυπα ασφαλείας. Είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα πιο σύγχρονο, πιστοποιημένο κάθισμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Μοιράσου το άρθρο

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Επιλέξτε σήμερα το νέο σας αυτοκίνητο από μια μεγάλη γκάμα ετοιμοπαράδοτων οχημάτων μέσω των συνεργατών μας από Ιταλία όπου αναλαμβάνουμε υπεύθυνα τη διαδικασία εξεύρεσης του αυτοκινήτου που ταιριάζει στα δικά σας δεδομένα.

© Copyright www.auto-market.gr| All Rights Reserved  | Κατασκευή Ιστοσελίδων & Φιλοξενία Ιστοσελίδων απο την